متن کامل کتاب گفتگو با محسن قاسمی، دبیرکل انجمن حسابداران خبره ایران (1392-1400) با عنوان: انجمن حسابداران خبره ایران در آخرین دهه قرن
برای دانلود فایل pdf کتاب اینجا کلیک کنید
متن کامل کتاب نیز در پیوندهای زیر به تفکیک پرسشهای مصاحبهگر در دسترس است:
- مقدمه
- سلام آقای دکتر. سال نو را به شما تبریک میگویم. سپاسگزارم که دعوت من را برای انجام این گفتگو پذیرفتید. لطفا در آغاز خودتان را برای افرادی که کمتر با شما آشنا هستند معرفی بفرمایید.
- در دوران کودکی دوست داشتید چکاره بشوید؟
- به یاد دارید از چه زمان به حسابداری علاقهمند شدید؟ چون فکر میکنم شما خیلی به این رشته علاقه دارید.
- از دیگر استادان تاثیرگذار بر شما در مقطع لیسانس نام فرد دیگری را دوست دارید ذکر کنید؟
- آقای دکتر من و بسیاری از مخاطبان آثار شما، از قلم و از زبان شما خوانده و شنیدهایم که ادامه تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی حسابداری بیراهه است. شما خودتان چطور شد تصمیم به ادامه تحصیل گرفتید؟
- در طرح این مباحث نگران دلخوری دانشگاهیان نیستید؟
- لطفا بفرمایید از چه زمانی کار حرفهای را شروع کردید؟
- در آن اداره (مدیریت نظارت بر شرکتهای سازمان کارگزاران بورس اوراق بهادار تهران) چه کارهایی انجام میدادید؟
- تا چه سالی در سازمان کارگزاران مشغول به کار بودید؟
- در کدام نیرو خدمت کردید؟ آن زمان این امکان برایتان فراهم نبود که برای انجام خدمت نظام وظیفه در همان سازمان کارگزاران امریه بگیرید؟
- بعد از خدمت دوباره به سازمان بورس برگشتید؟
- درباره کارهایی که طی آن چند سال در شرکت بورس انجام دادید مختصرا توضیحاتی بفرمایید.
- تا چه سالی در شرکت بورس بودید؟ و اینکه بفرمایید چرا از آن مجموعه جدا شدید؟
- بعد از بورس کجا رفتید؟
- چطور شد بعد از حدود دوازده سال کار در بازار سرمایه به عنوان دبیرکل به انجمن حسابداران خبره ایران پیوستید؟ اولین بار اصلا چطور با انجمن آشنا شدید؟
- شما خودتان هم به کار رسانهای علاقه دارید، درست است؟
- برگردیم به همان پرسش قبلی؛ چطور شد بعد از حدود دوازده سال کار در بازار سرمایه به عنوان دبیرکل به انجمن آمدید؟
- اولین چالشی که در بدو ورود به انجمن به عنوان دبیرکل با آن مواجه بودید چه بود؟
- در چه مقطعی برای اولین بار احساس کردید به عنوان دبیرکل نزد اکثریت اعضاء مقبولیت پیدا کردهاید؟
- پس برداشت خودتان اینست که شورای عالی و اعضای انجمن بعد از آن مراسم کاملا به شما اعتماد کردند؟
- در بین کارکنان انجمن چطور؟ از چه زمانی شما را به عنوان مدیرشان پذیرفتند؟
- به نظر شما مهمترین چالش نیروی انسانی انجمن چیست؟
- شما در این زمینه (رفع چالش نیروی انسانی انجمن) اقدامی انجام ندادید؟
- طی این سالها رابطهتان با رئیسان وقت انجمن چطور بود؟
- بعد از آمدن شما به انجمن روند پذیرش اعضا در انجمن هم رشد شتابانتری پیدا کرد. چه اقداماتی در این زمینه انجام دادید که این تحول حاصل شد؟
- برگردیم به اساسنامه جدید انجمن؛ این اساسنامه چه ویژگیهایی دارد که از تصویب آن به عنوان شروع فصلی نو در تاریخ انجمن یاد میکنید؟
- یک سوال پرتکرار که اعضای انجمن و حسابداران دیگر در ارتباط با گواهینامههای انجمن میپرسند؛ و حتما بارها از شما هم پرسیدهاند، اینست که منشاء اعتبار آنها چیست؟ مثلا، منشاء اعتبار گواهینامههای «حسابدار رسمی» و «کارشناس رسمی دادگستری» قانون است. منشاء اعتبار گواهینامههای انجمن چیست؟
- پس کارکرد این گواهینامهها چیست؟ (گواهینامههای حرفهای خدمات غیراطمینانبخشی)
- چه کسی باید پیشقدم انجام این کار شود؟ در انجمن تا به حال چه اقداماتی در این زمینه انجام شده است؟
- پس از تصویب اساسنامه جدید انجمن چند آییننامه جدید هم در انجمن تصویب شد. درباره آنها هم توضیح میفرمایید؟
- آییننامه دیگری (در انجمن) موردنیازست که تا به امروز تصویب نشده باشد؟
- برگردیم به همان روزهای نخست که وارد انجمن شدید. آن زمان چه کارهایی در انجمن انجام دادید که فکر میکنید کمتر درباره آنها صحبت شده است؟
- بینظیر است! من بارها این دو مهر را دیده بودم ولی به این اعداد و مفاهیم آنها توجه نکرده بودم. آقای دکتر کسانی که با شما کار کردهاند، و حتی کسانی که کارهای شما را با دقت بیشتری دنبال میکنند، نظرشان اینست که شما خیلی به جزئیات توجه میکنید و روی جزئیات خیلی زمان میگذارید. مثلا، طراحی همین دو مهر یکی از مثالهای بارز این موضوع است. به نظر شما چرا جزئیات اینقدر مهم هستند؟
- طی دوران دبیرکلی شما انتشارات انجمن هم فعال شد و چندین عنوان کتاب در این دوره منتشر شد. در این ارتباط هم اگر توضیحی هست بفرمایید.
- هدف اولیهتان از طراحی و راهاندازی «پایگاه تخصصی معرفی کتابهای حسابداری» چه بود؟
- در این سالها پروژه مطالعاتی خاصی هم در انجمن داشتهاید که یا در انجمن یا توسط پیمانکار منتخب انجمن انجام شده باشد؟
- علاوه بر این موارد، اقدامات دیگری هم در سالهای نخست انجام دادهاید که کمتر درباره آنها صحبت شده باشد؟
- یکی از کارهای دیگری که شما طی مدت حضورتان در انجمن انجام دادید، حضور پررنگ و گسترده انجمن در شبکههای اجتماعی مختلف بود. آن اوایل نگران نبودید که این حضور برای انجمن و شما چالشبرانگیز شود؟
- الان انجمن در کدام شبکههای اجتماعی فعال است؟
- خودتان در کدام شبکههای اجتماعی فعال هستید؟
- شما طی سالهای اخیر علاوه بر قالب نوشته از پادکست و ویدئو هم برای تولید و انتشار محتوا در شبکههای اجتماعی استفاده کردهاید. چطور شد به این زمینه علاقهمند شدید؟
- شما خودتان هم مجموعه پادکستهایی را تحت عنوان «هزار داستان حسابداری» به صورت شخصی تولید و منتشر میکنید که اتفاقا خیلی هم پرطرفدار هستند. چرا این مجموعه پادکستها را از طریق کانال پادکستهای انجمن منتشر نکردید؟
- منظورتان از مناقشهبرانگیز بودن موضوعات تاریخی و تبعات احتمالی آنها برای انجمن را میشود واضحتر توضیح بدهید؟
- سوال بعدی اینکه؛ در بین مشغلههای مختلفتان چه ضرورتی احساس کردید که تصمیم گرفتید برای تولید و انتشار این پادکستها هم وقت و انرژی صرف کنید؟
- روش شما در ضبط این پادکستها چطور است؟ فیالبداهه هر چه در ذهن دارید را درباره آن موضوع میگویید؟ چون لحن کاملا محاورهایست. به نظر نمیرسد متنی در کار باشد.
- چه بازخوردهایی از انتشار این مجموعه کارهای تاریخی داشتید؟
- شما علاوه بر تولید و انتشار این پادکستها، در تولید محتواهای ویدئویی در انجمن هم بسیار پرکار بودهاید. در یکی از یادداشتهایتان نوشتهاید ایده راهاندازی تلویزیون آفلاین برای انجمن را محقق کردهاید. اشارهتان هم به کانال انجمن در آپارات بوده است. در این زمینه بیشتر توضیح میدهید؟
- درباره فیلمهای مستندی که در انجمن تولید کردید هم بیشتر توضیح میدهید؟ اینکه اصلا چطور شد به این زمینه علاقهمند شدید؟ و چطور این فیلمها را در انجمن تولید کردید؟
- طی این سالها، بخشی از مسئولیتهای شما در ارتباط با «مجله حسابدار» (نشریه انجمن حسابداران خبره ایران) بوده است. ابتدا قدری «حسابدار» را برای خوانندگانی که کمتر با آن آشنا هستند معرفی بفرمایید.
- آقای دکتر، یک انتقاد یا گلایهای که بعضی افراد در تمام ادوار مختلف از حسابدار و سایر نشریات داشتهاند، این بوده است که انتشار مقاله در آنها کار سختی است. شما به عنوان فردی که از سال 1388 تا به امروز با حسابدار کار کردهاید و در آن مسئولیت داشتهاید چه پاسخی به این انتقاد یا گلایه دارید؟
- این توضیحات را خودتان هم به صورت ویدئویی از طریق وبگاه انجمن و کانال انجمن در آپارات ارائه کردهاید. چه شد که آن ویدئو را منتشر کردید؟
- شما یک کارگاه یکروزه هم با موضوع مقالهنویسی در مرکز آموزش انجمن برگزار کردید. برگزاری آن کارگاه هم در همین ارتباط بود؟
- یک موضوع جالب که احتمالا بسیاری از خوانندگان مجله حسابدار از آن مطلع نیستند، طراحی جلدهای بسیاری از شمارههای مجله حسابدار توسط شما است. ریشه علاقه شما به گرافیک به چه زمانی برمیگردد؟
- خودتان کدامیک از این طرحها را بیشتر میپسندید؟ اگر توضیحی هم درباره هر طرح دارید بفرمایید.
- این توجه همیشگی شما به جزئیات خیلی جالب است. درباره مجله حسابدار نکته دیگری هست که بخواهید به آن اشاره کنید؟
- یک نکته دیگر هم که درباره مجله حسابدار جا دارد گفته شود، راهاندازی وبگاه اختصاصی مجله و بارگذاری آرشیو کامل شمارههای آن در این وبگاه است. در این باره هم اگر نکته تکمیلی یا توضیحی هست بفرمایید.
- یکی دیگر از مسئولیتهای شما طی این مدت، عضویت در شورای مدیریت مرکز آموزش انجمن (PACT) بوده است. در این ارتباط اگر نکتهای برای ورود به بحث دارید بفرمایید.
- برای ورود به بحث لطفا برای دوستانی که کمتر با پیشینه PACT و کارهای آموزشی انجمن آشنایی دارند، توضیحات اولیهای را ارائه بفرمایید.
- شما در گفتههایتان چند بار تکرار کردید که مالکیت و کنترل PACT به دانشگاه صنعت نفت واگذار شده است. مگر انجمن مالک 51 درصد PACTنیست؟ چرا میگویید کنترل PACTدر اختیار دانشگاه صنعت نفت است؟ ضمن اینکه انجمن در تمام این سالها برای گروه (شامل انجمن و PACT) صورتهای مالی تلفیقی تهیه و منتشر کرده است. اگر کنترل PACTدر اختیار انجمن نبوده چرا این گزارشگری انجام شده است؟
- شما در این چند سال که در انجمن مسئولیت داشتید، آیا اقدامی برای اصلاح این ساختار انجام دادهاید؟ (عدم کنترل انجمن بر PACT)
- نظر شما چیست؟ (درباره راهکار اصلاح رابطه انجمن و PACT)
- شما اطلاع دارید چرا از بین دانشگاههای مختلف کشور «دانشگاه صنعت نفت» به عنوان شریک انجمن در امور آموزشی انتخاب شده است؟
- در صحبتهایتان به طور گذرا به کارهای ارزشمندی که در PACT انجام شده است هم اشاره کردید. اغلب حسابداران ایران شناخت نسبی از PACTدارند و با خدمات ارزشمند آن کمابیش آشنا هستند. ولی به نظر شما چه کارهایی در PACT میشد انجام داد که تا به حال انجام نشده است؟
- منظور شما از آموزش آفلاین دقیقا چیست؟ میتوانید آن را واضحتر توضیح بدهید؟
- شما به عنوان عضو شورای مدیریت PACT همه این موارد را در آن شورا مطرح کردهاید؟
- به نظر شما کدام شخصیتهای حقوقی دیگر به جز PACT میتوانند چنین کاری را به انجام رساند؟
- گفتید در شورای مدیریت PACT همه به جز دکتر غلامرضایی موافقند. دلیل مخالفت ایشان چیست؟
- شما در توضیح رابطه مالی انجمن و PACT به اهمیت استراتژیک درآمدهای آموزشی برای نهادهایی مثل انجمن اشاره کردید. قدری درباره ساختار درآمدی انجمن و چالشهای آن توضیح میدهید؟
- آقای دکتر اینطور که من اطلاع دارم، حق عضویتهای وصولی انجمن در تمام سالیان گذشته برای پوشش دادن هزینههای جاری انجمن کفایت نکرده است. طی این سالها این کسری منابع از چه محلهایی تامین شده است؟
- آقای دکتر حالا که رفته رفته به پایان گفتگو نزدیک میشویم، اجازه بفرمایید قدری هم درباره موضع جنجالی شما درباره سازمان حسابرسی صحبت کنیم. شما چه مشکلی با سازمان حسابرسی دارید؟ (با خنده)
- پاسخ مخالفان دیدگاه شما به این مقالات چه بوده است؟ (درباره عدم استقلال سازمان حسابرسی)
- الان که به گذشته فکر میکنید از نوشتن این مقالهها و اتخاذ این مواضع به صورت صریح و آشکار و همگانی پشیمان نیستید؟ چون خیلی افراد ممکن است با شما همرای باشند، ولی حاضر نیستند نظر خود را صریح و آشکار و همگانی ابراز کنند.
- آقای دکتر اینکه سازمان حسابرسی مستقل باشد یا نباشد چه مشکلی از حسابداری و حسابداران ما حل میکند؟ به قول معروف الان مشکل ما اینه؟! (با خنده)
- آقای دکتر طی این مدت در انجمن چه کارهایی دوست داشتید انجام بدهید که به هر دلیلی نتوانستید؟
- در سطح ملی چطور؟ به نظر شما علاوه بر دو مورد ترویج حرفهایگری و ترویج نگاه بینالمللی در حسابداری ایران، چه کارهای دیگری باید در حسابداری ایران انجام شود؟
- آقای دکتر به عنوان سوال پایانی، اگر پسر شما - که الان اگر اشتباه نکنم حدود ده ساله است- در آینده تصمیم بگیرد حسابدار بشود، واکنش شما در مواجهه با تصمیم او چیست؟
- پس چرا اینقدر حسابدار بیکار داریم؟!
- آقای دکتر از بابت وقت بسیار زیادی که به انجام این گفتگوی مفصل اختصاص دادید خیلی ممنونم. امیدوارم حاصل این گفتگو برای مخاطبان هم مفید باشد. در پایان هر حرف نگفتهای اگر باقی مانده است بفرمایید.
موردی برای نمایش وجود ندارد.