همانطور که عرض کردم، من از اول بهمن 1392 به انجمن آمدم. تا پایان آن سال، زندهیاد منیری همزمان با من در انجمن حضور داشت، و طی آن دو ماه بیشتر درگیر منتقل کردن کارها بودیم. در کنار آن، من همه مطالب مربوط به انجمن را که از سال 1355 در مجله حسابدار منتشر شده بود میخواندم تا به جزئیات با انجمن آشنا شوم. بعد از خواندن آن مطالب وقتی با بزرگان انجمن صحبت میکردم و دادههایی را خدمتشان عرض میکردم عمدتا برایشان جالب بود. انگار من به یک سفر فشرده چهل ساله در دل تاریخ رفته بودم و تقریبا هر چه در انجمن اتفاق افتاده بود را دیده بودم. از ابتدای سال 1393 هم ابتدا درگیر برگزاری سی و پنجمین همایش انجمن (10 اردیبهشت 1393)، و بعد از آن بلافاصله درگیر برگزاری جشن چهلمین سالگرد ثبت انجمن و برگزاری مجمع عمومی فوقالعاده (23 تیر 1393) شدم. پرداختن به این کارها تقریبا همه وقتم را پر کرده بود. با این حال، در همان ماهها چند کار را انجام دادم که شاید از نظر برخی بیاهمیت یا کماهمیت باشد. ولی به نظرم خودم بسیار اهمیت داشتند.
اول اینکه در همان روزهای نخست، در کمال تعجب و حتی ناباوری متوجه شدم چند ریخت (فُرم) مختلف از نشان (لوگو) انجمن وجود دارد. قاعدتا اولین سوالم این بود که کدامیک از این ریختها ریخت اصلی است. از آنجا که معتبرترین منبع برای پاسخ به این سوال وبگاه رسمی زندهیاد مرتضی ممیز (پدر گرافیک ایران و آفریننده نشان انجمن) است، به آن وبگاه مراجعه کردم. همین الان میتوانید به این وبگاه مراجعه کنید و خودتان ببینید. اگر به قسمت آثار/طراحی گرافیکی/نشانه مراجعه کنید، میبینید که نشان انجمن چهارمین نشان است که آن زندهیاد طراحی کرده است. ماجرای ایدهپردازی طراحی آن را هم همانجا از قول آن زندهیاد نوشتهاند[1]. خب مسلما ریختی که آنجا درج شده است، معتبرترین ریخت موجود از نشان انجمن است. بنابراین، تلاش کردم ریختهای دیگر را از هر جا که بودند حذف کنم. حتی در مهر رسمی انجمن و در سربرگهای انجمن هم یکی از آن ریختهای دِفُرمهشده (دستکاریشده) استفاده شده بود. بنابراین، دومین کاری که بلافاصله انجام دادم این بود که سربرگهای انجمن را با یک طراحی جدید و یکپارچه (شامل سربرگهای A4، و A5، و پاکتهای بزرگ و متوسط و ملخی) با استفاده از نشان اصلی جایگزین سربرگها و پاکتهای قبلی کردم. و سومین کاری که انجام دادم هم این بود که دو مهر مفهومی و با جزئیات زیاد، یکی به زبان فارسی و دیگری به زبان انگلیسی، با استفاده از نشان اصلی انجمن طراحی و جایگزین مهر ساده قبلی کردم. ایدهپردازی طراحی هر دو مهر توسط من انجام شد. خانم بیگلری هم بر مبنای آن ایدهپردازی کارهای طراحی نرمافزاری را انجام داد. قاب مهر قبلی انجمن مستطیل بود و نشان دِفُرمهشده و نام انجمن به صورت خطی زیر آن درج شده بود.
دوستانی که به طراحی لوگو و مهر آشنایی دارند، میدانند که لوگو و مهر هر چه متقارنتر باشند، از نظر بصری مناسبتر هستند. نشان انجمن علاوه بر اینکه متقارن نیست، ارتفاعش نیز بیشتر از عرضش است. اتفاقا یکی از عزیزانی که این نشان را دِفُرمه کرده بود، و من بعدا با او صحبت کردم، میگفت برای اینکه ارتفاع و عرض نشان را برابر کند، آن را دِفُرمه کرده است! ما برای اینکه این عدم تقارن را جبران کنیم، یک قاب گرد (مُدوّر) دورتادور نشان انجمن گذاشتیم، و جزئیاتی را هم برای زیبایی و همچنین برای امنیت مهر به آن اضافه کردیم. مثلا، در قاب گرد دورتادور مهر فارسی پنجاه نشان کوچک کار کردیم که با نشان بزرگ مرکز مهر مجموعا پنجاه و یک نشان میشوند؛ که یادآور سال 1351، سال تاسیس انجمن به هجری شمسی است. در مهر انگلیسی هم هفتاد و دو نشان کوچک دورتادور قاب است که با نشان بزرگ مرکز آن مجموعا هفتاد و سه نشان میشود؛ که این هم یادآور سال 1973، سال تاسیس انجمن به میلادی است.
[1] - «نشانه انجمن حسابداران خبره ایران اولین کاری بود که به شیوه مونوگرام ساختم. زیرا طرح برای موضوع حسابداران کاری مشکل بود. هر نقشی که میساختم ممکن بود مورد تفسیر و خیالپردازیهای گوناگون قرار گیرد. این بود که پس از مدتی طراحی و مطالعه ملاحظه کردم، حروف اول کلمات عنوان انجمن از حروفی تشکیل شده که به خوبی میتواند ریتم جالبی را به وجود آورد و این نشانه به وجود آمد.» مرتضی ممیز (www.momayez.ir/fa/logo)
دیدگاه خود را بنویسید