در زمان برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه اعضای انجمن در دیماه 1392، یعنی بدو آمدن من به انجمن، تعداد اعضای انجمن بعد از نزدیک به چهل سال فعالیت 5940 نفر بود. الان که حدود هفت سال و چند ماه از آن تاریخ می‌گذرد، تعداد اعضای انجمن نزدیک به دو برابر شده است. چند عامل در تحقق این رشد نقش داشت. اول اینکه، در همان یکی دو سال اول، بلافاصله پس از راه‌اندازی وبگاه جدید انجمن امکان درخواست عضویت به صورت آنلاین را فراهم کردیم[1]. پیش از آن، متقاضیان ناچار بودند یا از طریق پست یا با مراجعه حضوری درخواست‌نامه عضویت و مدارک خود را تحویل دهند. ولی پس از آن تاریخ، درخواست‌نامه عضویت بر روی وبگاه انجمن به نشانی iica.ir/membership تعبیه شد، و متقاضیان خیلی راحت می‌توانند آن را به صورت آنلاین تکمیل و ارسال کنند. مدارک مورد نیاز را هم می‌توانند به صورت الکترونیکی به ایمیل امور اعضا members@iica.ir بفرستند. همین اقدام به‌ظاهر ساده در رشد تعداد اعضای انجمن بسیار موثر بود. من خودم آن زمان که می‌خواستم در انجمن عضو شوم، نزدیک به یک سال بود که فرم عضویت کاغذی را تکمیل کرده بودم، ولی فرصت نمی‌کردم آن را پست کنم. اقدام دیگر، این بود که فرایند عضویت را کوتاه کردیم. در امور اعضا با خودمان قرار گذاشتیم هر کسی شرایط عضویت را دارد و مدارکش هم تکمیل است، در کمتر از یکماه حتما عضو شود. این کار مستلزم برگزاری منظم جلسات کمیته پذیرش بود که آن را هم انجام دادیم. یک اقدام تاثیرگذار دیگر این بود که همان سال اول به شورای عالی انجمن پیشنهاد دادم اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران، با توجه به اینکه همه شرایط عضویت در انجمن را دارند، در صورت تقاضای عضویت فقط با ارسال فرم عضویت، مدارک هویتی و مدارک تحصیلی بتوانند به عضویت انجمن درآیند[2]. شورای عالی هم این پیشنهاد را مصوب کرد، و از آن تاریخ این رویه را اعمال کردیم. قبل از آن، بسیار پیش می‌آمد که حسابداران رسمی متقاضی عضویت در انجمن ناچار بودند در مصاحبه تخصصی شرکت کنند، که وضعیت نامناسب و بی‌منطقی بود. الان خوشبختانه بیش از 1100 نفر از اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران عضو انجمن نیز هستند. اقدام تاثیرگذار دیگر، پیگیری شرکت به شرکت و سازمان به سازمان برای تشویق و ترغیب حسابداران واجد شرایط به عضویت در انجمن بود. در این راستا، جنابان آقایان دکتر رحمت‌اله صادقیان و دکتر مهران آقایی زمانی که هر دو در بنیاد مستضعفان مسئولیت داشتند، صدها نفر از حسابداران واجد شرایط شاغل در شرکتهای زیرمجموعه بنیاد را به عضویت در انجمن تشویق و ترغیب کردند. ما هم در انجمن به سرعت و در کوتاهترین زمان ممکن این درخواستها را بررسی و اقدام می‌کردیم. 


البته به رغم تمام این اقدامات مثبت و تاثیرگذار که خروجی آنها دو برابر شدن اعضای انجمن طی هفت سال گذشته بوده است، ولی همچنان یکی از آرزوهای من اینست که روزی تعداد اعضای انجمن به بیش از یکصد هزار عضو برسد. در آن صورت، انجمن یکی از تاثیرگذارترین تشکلهای حرفه‌ای در ایران خواهد بود و صدای آن به مراتب رساتر و تاثیرگذارتر از اکنون خواهد بود. محقق شدن این خواسته همکاری و همیاری همه اعضای انجمن و همه اهالی حرفه شریف حسابداری ایران را می‌طلبد. امیدوارم روزی چنین شود.


در اینجا جا دارد سه نکته دیگر را هم درباره اعضای انجمن بگویم. نکته اول اینکه انجمن تنها نهاد حسابداری ایران است که از همه استانهای سرتاسر کشور عضو دارد. از این نظر، انجمن فراگیرترین نهاد حسابداری کشور است. نکته دوم اینکه، اعضای انجمن در زمینه‌های شغلی بسیار متنوعی مشغول به کار هستند. از این نظر نیز انجمن در بین تشکلهای حسابداران ایران منحصر به فرد است. و نکته سوم اینکه طی هفت سال گذشته شمار زنان عضو انجمن از حدود 9 درصد در سال 1392 به حدود 15 درصد در سال 1399 رسیده است، که از این نظر هم توفیق مناسبی برای انجمن است. این درصد در زمان تاسیس انجمن (سال 1351) صفر، و در زمان انتشار اولین فهرست اعضای آن (سال 1355) حدود دو درصد بود.

[1]- درخواست عضویت در انجمن به صورت آنلاین فراهم شد، پایگاه اطلاع‌رسانی انجمن حسابداران خبره ایران، 11 مهر 1394.

[2]- عضویت اعضای جامعه حسابداران رسمی ایران در انجمن حسابداران خبره ایران تسهیل شد، پایگاه اطلاع‌رسانی انجمن حسابداران خبره ایران، 11 مهر 1394.