هدف این استاندارد تجویز روشهای حسابداری درآمد و مخارج مرتبط با فعالیتهای ساخت املاک است. موضوع اصلی این استاندارد، شناخت و تخصیص درآمدها و مخارج فعالیتهای ساخت املاک در دورههای مالی انجام این فعالیتهاست. این استاندارد در مورد واحدهای تجاری که به فعالیتهای ساخت املاک مشغول هستند، صرفنظر از اینکه این عملیات جزء فعالیتهای اصلی آنها باشد یا خیر، کاربرد دارد. ولی این استاندارد، برای ساخت املاک که با هدف استفاده توسط واحد تجاری انجام میشود، کاربرد ندارد.
استاندارد قدیمی، بدون تغییر و بدون معادل بینالمللی
استاندارد حسابداری 29 در اولین مجموعه استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران نبود؛ ولی از شش سال بعدش (یعنی از سال 1386) تا الان بدون کوچکترین تغییری لازمالاجراست.
در این ارتباط باید بدونیم که در سطح بینالمللی - از گذشته تا به حال - استاندارد جداگانهای برای فعالیتهای ساخت املاک نداشتیم. در حال حاضر، الزامات استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی 15 درآمد عملیاتی حاصل از قرارداد با مشتریان (IFRS15) بر حسابداری و گزارشگری مالی درآمد عملیاتی در واحدهای تجاری مختلف، از جمله، واحدهای تجاری فعال در صنعت ساخت املاک، حاکمه. قبل از لازمالاجرا شدن IFRS15 هم که الزامات IAS18 (معادل بینالمللی استاندارد حسابداری 3 درآمد عملیاتی - در ایران) در سطح بینالمللی لازمالاجرا بود، در پیوست این استاندارد بینالمللی، شناسایی درآمد فروش املاک مشروط به تکمیل کارهای عمده بود. به همین دلیل، استاندارد حسابداری 29 با پیوست IAS18 هم از این نظر مغایرت داره.
لازمالاجرا تا ابتدای سال 1404
با توجه به اینکه از ابتدای سال 1404 رعایت الزامات استاندارد حسابداری 43 درآمد عملیاتی حاصل از قرارداد با مشتریان (معادل IFRS15) برای همه واحدهای تجاری فعال در ایران، از جمله، واحدهای تجاری فعال در صنعت ساخت املاک، لازمالاجرا میشه؛ از اون تاریخ، استانداردهای حسابداری 3، 9 و 29 کنار گذاشته میشن.
الزامات اصلی استاندارد
هدف این استاندارد، تجویز روشهای حسابداری درآمد و مخارج مرتبط با فعالیتهای ساخت املاک در واحدهای تجاری مختلفیه که در حال انجام چنین فعالیتهایی هستند. به عبارت دقیقتر، موضوع اصلی این استاندارد، شناخت و تخصیص درآمدها و مخارج فعالیتهای ساخت املاک در دورههای مالی انجام این فعالیتهاست. یعنی از اونجاییکه معمولا فعالیتهای ساخت املاک در بیش از یک دوره مالی انجام میشه، این استاندارد مقرر میکنه که درآمدها و هزینههای این فعالیتها طی این دورههای مالی به چه ترتیبی شناسایی، اندازهگیری و ارائه و افشا بشه. از این نظر، الزامات این استاندارد شباهت بسیار زیادی با الزامات استاندارد حسابداری 9 حسابداری پیمانهای بلندمدت داره (اطلاعات بیشتر).
با اینکه دامنه واحدهای تجاری مشمول رعایت این استاندارد محدوده و اغلب حسابداران نیازی به آموزش نحوه بکارگیری این استاندارد ندارند؛ ولی ما در مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی استانداردهای حسابداری (اینجا) نحوه رعایت الزامات این استاندارد رو هم مثل سایر استانداردها بطور کامل و همراه با مثالهای عددی آموزش دادیم.
البته اگه فقط به آموزش نحوه بکارگیری استاندارد حسابداری 29 «فعالیتهای ساخت املاک» نیاز دارید، میتوانید از طریق دوره آموزشی «حسابداری ساخت املاک» (لینک زیر) به این ویدئوهای آموزشی (مجموعا 90 دقیقه) دسترسی پیدا کنید:
دیدگاه خود را بنویسید