سلام دوست من. نمیدونم اولین بار کِی؟ و از چه کسی؟ درباره ACCA شنیدی. ولی به عنوان یه حسابدار حرفهای آینده؛ اون روز، و اون شخص، میتونن یکی از مهمترین روزها و یکی از مهمترین آدمهای زندگیت باشن. به شرط اینکه انتهای این جستجوها و کنجکاویهات درباره ACCA پیوند بخوره به مسیر دشوار ولی بسیار ارزشمند گذروندن دوره ACCA و دریافت این گواهینامه ارزشمند بینالمللی.
من به عنوان کسی که دوست داره حسابداران جوان ایرانی از بین بیراهههای رنگارنگی که پیش روشون هست، راه درست رو انتخاب کنن؛ این صفحه رو ایجاد کردم تا در حد توان و اطلاعات خودم بتونم شما عزیزان رو کمک و راهنمایی کرده باشم. امیدوارم خودتون هم علاوه بر اطلاعاتی که در این صفحه گردآوری شده، به جستجوهاتون ادامه بدید و در نهایت راه درست رو انتخاب کنید. با تمام وجود امیدوارم موفق باشید.
دوگانه حرفهای- دانشگاهی!
در جهان
ببین دوست من؛ حسابداری یه شغله که قدمتی به درازای تاریخ تمدن انسانها داره. و تا حدود کمتر از صد سال پیش، در هیچ جای دنیا اون رو به عنوان یه رشته دانشگاهی نمیشناختند. حتی هنوز هم در کشورهاییکه اونها رو به عنوان کشورهای مشترکالمنافع (Commonwealth of Nations) میشناسیم؛ و در راس اونها، بریتانیا (شامل، انگلستان، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی)، کانادا، استرالیا، نیوزلند، هند، پاکستان، ...،هستند؛ کمابیش چنین وضعیتی حکمفرماست. البته نه اینکه در این کشورها اصلا رشته دانشگاهی حسابداری وجود نداشته باشه. منظورم این نیست. منظورم اینه که در این کشورها اگه یه جوانی مثل شما بخواد شغل حسابداری رو به صورت حرفهای انتخاب کنه، در اغلب موارد به جای اینکه بره دانشگاه و رشته دانشگاهی حسابداری رو انتخاب کنه؛ از همون اولش میره دورههای حرفهای حسابداری رو تحت نظارت انجمنهای حسابداران حرفهای میگذرونه. و در راس همه انجمنهای حسابداران حرفهای فعال در این کشورها، سه انجمن ICAEW (انجمن حسابداران چارترد انگلستان و ولز)، ACCA (انجمن حسابداران رسمی چارترد)، و CIMA (انجمن حسابداران مدیریت چارترد) قرار داره. مثلا، یه جوانی که در اسکاتلند، ولز، هند، پاکستان، کانادا، استرالیا، ...، میخواد حسابدار حرفهای بشه؛ هم میتونه دورههای حرفهای انجمنهای ملی کشورش رو طی کنه؛ و هم میتونه دورههای حرفهای ICAEW، ACCA یا CIMA رو بگذرونه. در این کشورها در اکثریت قریب به اتفاق موارد، فقط افرادی میرن دنبال تحصیلات دانشگاهی (مخصوصا فوقلیسانس و دکتری) که قصد دارند کار دانشگاهی و پژوهشی انجام بدن. مثلا، دوست دارند عضو هیات علمی دانشگاه بشن.
در ایران
در ایران هم از سال 1315 که دوازده نفر از جوانهای این مملکت از طریق آزمون بورسیه بانک ملی ایران انتخاب شدند که برای اولین بار برن بیرون از ایران و حسابداری مدرن رو آموزش ببینن؛ به جای اینکه برن دانشگاه (که اصلا اون زمان در هیچ کشوری در دنیا – حتی امریکا و انگلستان - رشته حسابداری در دانشگاهها وجود نداشت) میرن و دوره «حسابدار چارترد (CA)» انجمن حسابداران چارترد انگلستان و ولز (ICAEW) رو میگذرونن. من هم مشخصا درباره سه نفر از این افراد (محمدمهدی سمیعی، ابوالقاسم خردجو، و حسن سجادینژاد) در پادکستهای «هزار داستان حسابداری» و فیلم مستند «آقای حسابدار»؛ و هم به طور کلی درباره ماجرای ورود حسابداری مدرن به ایران در چند اپیزود از پادکستهای «هزار داستان حسابداری» مفصلا صحبت کردم که اگه دوست داشتید میتونید در لینکهای بالا بشنوید.
ولی متاسفانه طی چند دهه گذشته، قطار توسعه حسابداری ایران که از ایستگاه درست «حرفهایگری» شروع به حرکت کرده بود؛ با ریلگذاری غلط دانشگاهی با سرعت سرسامآور در حال سقوط به قعر ناکجاآباد «دانشگاهزدگی»ـه!
این یعنی چی؟! یعنی اینکه ما طی چند دهه گذشته به جای اینکه بیاییم دریافت گواهینامههای حرفهای مثل CA، ACCA، CMA، CPA، CIA، ... رو در ایران ترویج کنیم و نسلهای حسابداران حرفهای بینالمللی رو در ایران پرورش بدیم؛ تا مرز تهوع! وحتی فراتر از اون، رشتههای دانشگاهی حسابداری در مقاطع مختلف ایجاد کردیم، و سالی حدود صد هزار نفر از مقاطع مختلف دانشگاهی در گرایشهای مختلف حسابداری توی این مملکت فارغالتحصیل میشن و بخش قابلتوجهی از اونها فاقد مهارتهای لازم برای ارائه خدمات حرفهای حسابداری هستند. به خاطر همین سال به سال به تعداد فارغالتحصیلهای بیکار حسابداری اضافه میشه.
به خاطر همینه که من اول این صفحه بهت گفتم که هر روزیکه برای اولین بار درباره ACCA شنیدی، میتونه یکی از مهمترین روزهای زندگیت باشه! چون اگه نتیجه جستجوهات درباره ACCA به این منتهی بشه که به جای تلف کردن عمر و پولت برای گرفتن فوقلیسانس و دکتری بیارزش حسابداری، دنبال طی کردن این دوره ارزشمند حرفهای بری، خودت رو از صدهاهزار جوان همنسل خودت کاملا متمایز کردی.
منابع سودمند درباره ACCA
برای اینکه درباره ACCA بیشتر و دقیقتر بدونی، بهت پیشنهاد میکنم سرفرصت و بادقت منابع زیر رو ببینی. امیدوارم در راهی که پیش رو داری موفق باشی:
- گسترش تحصیلات تکمیلی در حسابداری ایران: راه یا بیراهه؟ محسن قاسمی، سرمقاله شماره 311 مجله حسابدار، اسفند 1396-فروردین 1397، صص4-6.
- فیلم گفتگویی که در سال 1398 من (به عنوان سردبیر مجله حسابدار و دبیرکل انجمن حسابداران خبره ایران) با محمدامین قنبری (مسئول دورههای بینالمللی PACT) انجام دادم
- متن نوشتاری کامل گفتگوی بالا که در مجله حسابدار منتشر شد
- میزگردی که در سال 1398 در انجمن حسابداران خبره ایران با دعوت از سه نفر از اعضای ACCA در ایران برگزار کردیم
- متن نوشتاری کامل میزگرد بالا که در مجله حسابدار منتشر شد
- پادکست گفتگوی محمدامین قنبری با علی هدایتی
دیدگاههای بازدیدکنندگان
گایانه درمگردیچیان
من اواخر دوران کاردانی یا اوایل دوران کارشناسی بود فهمیدم و حیف این چند سالی که واسه دانشگاه و کلاس وقت گذاشتم اگه زودتر میدونستم نه دانشگاه میرفتم نه کلاس کنکور دیپلمم رو که میگرفتم می نشستم زبان میخوندم بعدش واسه ACCA اقدام میکرم هر چند هنوز هم دیر نیست زبانم رو میخونم تا به امید خدا قدم های بعدی رو وردارم و حیف که وقت وقتم تلف شد،و میخوام به دوستانی که میخوان رشته حسابداری بخونن اصلا وقتتون رو واسه دانشگاه تلف نکنین اگه زبانتون ضعیفه اول زبانتون رو بهتر کنید و بلافاصله واسه acca اقدام کنید تا مثل بقیه جوان ها وقتتون تلف نشه
427 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
درود و احترام
427 روز پیش ارسال پاسخبا آرزوی موفقیت برای شما