آذرماه 1386، در پی اعلام دوم تا هشتم دسامبر 2007 به عنوان «هفته جهانی حسابداری» (اطلاعات بیشتر اینجا) از سوی فدراسیون بینالمللی حسابداران (IFAC)، در ایران نیز انجمن حسابداران خبره ایران به عنوان تنها عضو پیوسته آیفک در آن سال، با فراخواندن سایر نهادهای حسابداری ایران بنیان ماندگار نامگذاری پانزدهم آذرماه هر سال را به عنوان روز ملی حسابدار در ایران نهاد. به همین مناسب، در روز برگزاری نشست تاریخی بین نهادهای حسابداری ایران به منظور این نامگذاری (13 آذر 1386، هتل ونوس)، امیر پوریانسب نیز نخستین مقاله مربوط به روز حسابدار را در شماره 619 روزنامه سرمایه به رشته تحریر درآورد. متن کامل این مقاله بدین شرح است:
[روزنامه سرمایه، شماره 619، سهشنبه، 13 آذر 1386، صص 9 و 16]
روز حسابدار مظهر همگرایی و خردورزی جمعی حسابداران
امیر پوریانسب*
دو تا هشت دسامبر ۲۰۰۷ میلادی (برابر با ۱۱ تا ۱۷ آذر ۱۳۸۶) برای حسابداران جهان بزرگ ترین رویداد تاریخ حسابداری به شمار می آید. زیرا آیفک (فدراسیون بین المللی حسابداران) این هفته را به مناسبت سی امین سالروز تاسیس اش به عنوان هفته جهانی حسابداری اعلام کرده است. ۳۰ سال پیش، در چنین روزهایی نهادهای حرفه ای حسابداری چند کشور به منظور همگرایی در استانداردها و روش های حسابداری و حسابرسی در عرصه بین المللی اقدام به تاسیس آیفک یا فدراسیون بین المللی حسابداران کردند. امروزه آیفک به مهم ترین ارگان حسابداری بین المللی تبدیل شده است. این ارگان از ۱۵۵ نهاد حسابداری از ۱۲۰ کشور جهان، که در حدود دو و نیم میلیون حسابدار را نمایندگی می کند، تشکیل شده است. آیفک بزرگ ترین ارگان بین المللی در میان حرفه های بین المللی به حساب می آید و این عظمت و بزرگی جایگاه حسابداران را در میان تمام حرفه ها متمایز و برجسته می کند. آیفک با آگاهی از جایگاه و نقش حسابداری در حفظ و حراست از منافع عمومی و رشد، توسعه، بهینگی، کارآیی و پایندگی اقتصادها و بنگاه های اقتصادی و نیز برای ترویج همگرایی بین المللی در میان حرفه های حسابداری و برای جلب نظر استفاده کنندگان و برقراری تماس های مستقیم و تبادل نظر با استفاده کنندگان خدمات حسابداری و در یک کلام برای اعتلاو استعلای عمل حسابداری هفته جهانی حسابداری را تعیین کرده است. هفته حسابداری جهانی مظهر همگرایی، هم افزایی و خردورزی جمعی حسابداران جهان است. گفتنی است که اداره ثبت ملی ایالات متحد در یک اقدام بی نظیر، هفته جهانی حسابداری را در فهرست رویدادهای ویژه خود ثبت کرده است.
پس از اعلام هفته جهانی حسابداری، نهادهای حسابداری در سراسر جهان برای بزرگداشت و تکریم این هفته به تدارک گسترده ای پرداختند. در این هفته نهادهای حسابداری و حسابدار ان در سراسر جهان هزاران همایش، گردهمایی، سخنرانی، نشست های اطلاع رسانی، مصاحبه های مطبوعاتی، برنامه های زنده تلویزیونی، مراسم اعطای جوائز به نویسندگان و حسابداران حرفه ای برتر، تماس های مستقیم با استفاده کنندگان و انواع دیگر برنامه ها را در عرصه های ملی و بین المللی برگزار خواهند کرد. در این هفته حسابداران حول محور یگانگی و همگرایی در عرصه های ملی و بین المللی و راه های ارتقاء و اعتلای خدمات حسابداری به ایراد سخنرانی و برگزاری مراسم و آیین های گوناگون خواهند پرداخت. در این هفته دنیا چشم به بزرگ ترین رویداد تاریخی بزرگ ترین جمعیت حرفه ای جهان خواهد دوخت و جهانیان به عظمت و ضرورت خدمات حسابداران بیش از پیش خواهند اندیشید و پیوند خود را با مهم ترین عرضه کنندگان اطلاعات و گزارش های مالی مستحکم تر خواهند کرد.
حسابداران، اطلاعات مورد نیاز اکثر تصمیمات اقتصادی در سطح بنگاه های دولتی، عمومی و خصوصی را تهیه و گواهی می کنند. این تصمیمات، در کنار حفظ و حراست منافع عمومی، بنگاه ها و اقتصادها را به سوی بهینگی و رشد راهبر می شوند. بنا بر این تمام استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری، اعم از سازمانی و برون سازمانی وجود سامانه های حسابداری و خدمات حسابداری را برای گرفتن تصمیمات اقتصادی و نیز دوام و بقاء بنگاه های اقتصادی حیاتی و ضروری می دانند. در اقتصادهای نوین بدون سامانه های حسابداری تصمیم گیری ها و ارزیابی های اقتصادی، به ویژه تصمیمات داد و ستد اوراق بهادار وام پردازی، ارزیابی عملکرد مدیران و برنامه ریزی و کنترل بنگاه ها و مدیریت ریسک های مالی، امکان ناپذیر است. کارآیی و بهینگی فعالیت های اقتصادی و تسهیم و تخصیص کارآی منابع اقتصادی کمیاب در میان طرح ها و فعالیت های اقتصادی بیش از هر چیز در گرو اطلاعات و گزارش های مالی است که توسط حسابداران فرآورده می شوند. جهانی شدن اقتصادها بر نیازهای استفاده کنندگان به اطلاعات و گزارش های مالی بیش از پیش افزوده است. از این رو استفاده کنندگان از محصولات و مصنوعات حسابداری بیش از دیگران از همگرایی و خردورزی جمعی حسابداران و اعتلای حسابداری بهره خواهند برد. بنا بر یک پژوهش پرسش کاوی که آیفک انجام داده است استفاده کنندگان در کنار اهالی حرفه، هر دو، بر ضرورت برپایی هفته جهانی حسابداری تاکید گذارده اند.
در کشور ما نیز پنج نهاد حسابداری بزرگ شامل انجمن حسابداران خبره ایران (عضو پیوسته آیفک)، جامعه حسابداران رسمی ایران(عضو وابسته آیفک)، انجمن حسابداری ایران، انجمن مدیران مالی ایران و سازمان حسابرسی در ائتلافی کم نظیر و تاریخی به تاسی از همتایان و همپیشگان خود در سراسر جهان بر آن شده اند تا به پاس این هفته و برای تکریم و تجلیل از مقام حسابداران یک روز را به عنوان «روز حسابدار» تعیین کنند. امروز، ۱۳ آذر ۱۳۸۶، رهبران این پنج نهاد گرد هم خواهند آمد تا «روز ملی حسابدار» را مشخص کند.
این تصمیم عمیقا تقدیرپذیر و احترام برانگیز است و می تواند سرآغازی برای همگرایی و خردورزی جمعی اثربخش تر در عرصه ملی در میان نهادهای حسابداری باشد. این رویدادی بزرگ برای تمام حسابدارانی است که توسط این نهاها نمایندگی می شوند. ما که در روند تجربه دموکراسی و تمرین و تثبیت خردورزی جمعی در تمام فعالیت ها و عرصه های حرفه ای و اجتماعی هستیم برای تحکیم وحدت و یکپارچگی حسابداران به روز حسابدار بیش از دیگران نیاز داریم. بی تردید مهم ترین رهاورد این همگرایی و خردورزی جمعی ایجاد توان و ظرفیت هم افزایی در عرصه حسابداری ملی و مالامشارکت و حضور فعالانه تر در عرصه بین المللی است. از این رهگذر استفاده کنندگان، به ویژه بازیگران و بازی گردانان بازار سرمایه و دولت، بیش ترین نصیب و بهره را خواهند برد.روز حسابدار از یک سو تجلی بخش اتحاد و یگانگی حسابداران و نماد تکریم و تجلیل از حسابداران و از سوی دیگر فرصتی برای سپاس داری و تکریم استفاده کنندگان اطلاعات و گزارش های مالی و جلب نظر آنان است. این واقعیت ها بر ضرورت روز ملی حسابدار تاکید مضاعفی می گذارند. روز حسابدار به قیاس از هفته جهانی حسابداری مظهر همگرایی، هم افزایی و خردورزی جمعی حسابداران ایرانی در عرصه ملی است اما کار در اینجا خاتمه نمی یابد. از این پس نیاز داریم تا این روز را به یک روز ملی رسمی تبدیل کنیم.
نگارنده این روز را به تمام حسابداران و استفاده کنندگان اطلاعات حسابداری، به ویژه دولت ها (اعم از دولت مجری، دولت قانون گذار و دولت دادگستر) و بازیگران و بازی گردانان بازار سرمایه و عموم شادباش و تبریک می گوید.
*: عضو انجمن حسابداران خبره ایران
مطالب مرتبط:
دیدگاه خود را بنویسید