شامگاه شنبه، 18 آذر 1402، در آیین گرامیداشت روز حسابدار که توسط انجمن حسابداران خبره ایران در تالار خلیج فارس پژوهشگاه نیرو برگزار شد؛ از محمد شلیله، سردبیر اسبق مجله حسابدار (نشریه انجمن)، عضو اسبق شورای عالی انجمن، پایهگذار برگزاری سمینارهای تخصصی انجمن، و نخستین سردبیر مجله حسابرس (نشریه سازمان حسابرسی)، به عنوان چهره ماندگار انجمن حسابداران خبره ایران در سال 1402 تقدیر شد[1]. به همین مناسبت، محسن قاسمی (دبیرکل پیشین انجمن و سردبیر سابق مجله حسابدار) یادداشتی در این ارتباط نوشته است که در ادامه میخوانیم.
برای او که انجمن اعتباری دوباره از او یافت
محسن قاسمی
برای احساس نزدیکی به بعضی افراد، حاجتی به دیدارشان نیست. دورادور چنان ارادتی مییابیم که گویی با آنان زندگی کردهایم. محمد شلیله در قلب من چنین جایگاهی دارد. سالها پیش از آنکه به انجمن بیایم، او بخت خود را در این شهر آزموده، و دیر زمانی بود که رخت خویش را نیز از این ورطه بیرون کشیده بود. طوریکه سالهاست اگر نامش را در موتور جستجوها بکاویم، او را به عنوان یک پژوهشگر مستقل اجتماعی مییابیم که اصلیترین دغدغهاش مطالعه و پژوهیدن درباره مهاجرت و فرایند سازگاری با جامعه میزبان است!! البته چندان هم بیراه نیست که او را، علاوه بر حسابداری، پژوهشگر علوم اجتماعی بدانیم. چراکه حتی وقتی بنیان حرفهایترین نشریات حسابداری ایران را میگذاشت؛ لابلای نوشتههای رنگ به رنگش، به وضوح میشد، دغدغههای اجتماعی و انسانیش را دید. همو بود که هنگام عهدهداری سردبیری مجله حسابدار (نشریه انجمن حسابداران خبره ایران) مبتکرانه دستگاه ضبطی بر دوش انداخت و میکروفن بدست به میان رهگذران عادی خیابان انقلاب رفت و نظر آنان را درباره شغل حسابداری جویا شد[2]. یا همو بود که به میان خانواده حسابداران میرفت و نظر آنان را درباره مصائب همخانواده بودن با حسابداران جویا میشد. بیدلیل نیست که هم خود او و هم شمارگان مجله حسابدار و مجله حسابرس (نشریه سازمان حسابرسی) که او سرویراستاری کرده است، در بین همه سردبیران و همه شمارگان دیگر این دو نشریه حرفهای حسابداری ایران، متمایزترین (و به سلیقه من، خواندنیترین) هستند. او نقطه آغاز انتشار حرفهای مجله حسابدار بود. پیش از او، حسابدار تقریبا به صورت آماتور درمیامد. ولی او که سردبیر شد؛ حسابدار شد آنچه همه ما در ذهن داریم. البته حسابدار پیش از این روزها که به دلیل افزایش افسارگسیخته مخارج چاپ و بیپولی همیشگی انجمن، دیر زمانیست که دیگر به زیور طبع آراسته نمیشود؛ و صرفا در قالب نچسب پیدیاف گوشی به گوشی و کامپیوتر به کامپیوتر میشود. موکدا توصیه میکنم، اگر هم حسابدار و هم مجلهخوان هستید؛ حتما سر فرصت و هنگامیکه سرحال و قبراق هستید، در بایگانی مجله حسابدار سری به شمارگانی بزنید که او سردبیر بودهاست. آدم حظّ میکند از تنوع و تعدد مطالب و یکدستی و شیوایی رسمالخط؛ آن هم در مجلهای که نه برای ادیبان، بلکه برای حسابداران گردآوری شدهاست. اینطورست که میبالیم به اینکه محمد شلیله هم مثل ما حسابدار است. حسابداری که هر آنچه زندگینامه از مشاهیر حسابداری ایران خواندهایم، اغلب حاصل کاویدنهای کنجکاوانه او بودهاست. ولی اغلب حسابداران درباره خود او هیچ نمیدانند. حتی چون منی هم که شیفته او هستم؛ صرفا از او میدانم که همدانیست، روزگاری مدیرمالی شرکتهای صنعتی بوده، سابقه عضویت در شورایعالی انجمن را دارد، مجله حسابدار را در هیات یک نشریه حرفهای آبرومند درآورده، سمینارهای انجمن را پایهگذاری کرده، اولین سردبیر مجله حسابرس بوده، و دیرزمانیست که به آنسوی اقیانوس مهاجرت کرده است. هر از گاهی هم که از او بخواهید، متواضعانه یادداشتی برای انتشار در نشریه متقاضی مینویسد؛ و دیگر هیچ!
امروز که پس از چند دهه بیمهری به او و خدمات بیبدیلش به انجمن و حرفه حسابداری ایران؛ سرانجام به عنوان یکی از چهرههای ماندگار انجمن حسابداران خبره ایران معرفی شد؛ نه او، بلکه انجمن، اعتباری دوباره از او یافت.
18 آذرماه 1402
محسن قاسمی
پینوشتها:
1. سنت معرفی چهرههای ماندگار انجمن حسابداران خبره ایران از سال 1387 آغاز شده است و طی سالهای گذشته از محمدعلی موحد (1387)، بهروز وقتی (1388)، احمد زینی (1390)، غلامرضا سلامی (1392)، مجید میراسکندری (1394)، محمد تقینژاد عمران (1395)، پرویز گلستانی (1396)، عباس هشی، هوشنگ خستوئی (1397)، ابوالقاسم فخاریان، منوچهر بیات، رسول محمدی سالک، مصطفی احمدی وسطی کلائی، احمد عبائی کوپایی (1398)، رضا میرآفتابزاده، مهدی تقوی، منصور شمس احمدی، غلامحسین دوانی، غلامرضا سلامی (1401)، محمد شلیله، احمد غفارزاده، کامبیز فرقاندوست حقیقی، قدرتاله طالبنیا و مصطفی جاننثاری (1402) با این عنوان تقدیر شده است.
از سوی انجمن حسابداران خبره ایران در دو آیین گرامیداشت دیگر که به مناسبت چهلمین سالگرد ثبت انجمن (سال 1393) و پنجاهمین سالگرد تاسیس انجمن (سال 1401) برگزار شد نیز از شماری از اعضای انجمن تقدیر به عمل آمد که فهرست آنان به شرح زیر است:
2. گزارش «برداشت مردم از حرفه ما»، گزارشگر: محمد شلیله، مجله حسابدار (نشریه انجمن حسابداران خبره ایران)، مرداد 1372، شماره 97 و 98، صص 26-31.
دیدگاه خود را بنویسید