پیشینه
در نخستین مجموعه استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران (لازمالاجرا از ابتدای سال 1380) استاندارد حسابداری 7 «حسابداری مخارج تحقیق و توسعه» (فایل word | فایل pdf) مطابق با استاندارد بینالمللی حسابداری 38 (IAS 18 Intangible Assets) – مصوب و لازمالاجرا شده بود. ولی از ابتدای سال 1386 با لازمالاجرا شدن استاندارد حسابداری 17 «داراییهای نامشهود»، این استاندارد جایگزین استاندارد حسابداری 17 قبلی و استاندارد حسابداری 7 شد. (پیشینه استانداردگذاری حسابداری در ایران)
تغییرات اصلی
تغییرات اصلی استاندارد حسابداری 17 «داراییهای نامشهود» (تجدیدنظرشده 1386 و اصلاحشده بر اساس استانداردهای حسابداری جدید تا مهر 1389) نسبت به استاندارد حسابداری 17 قبلی و استاندارد حسابداری 7 به شرح زیر است:
- حسابداری مخارج تحقیق و توسعه که قبلاً به طور جداگانه در استاندارد حسابداری 7 «حسابداری مخارج تحقیق و توسعه» مطرح شده بود در این استاندارد ادغام شده است.
- در استاندارد حسابداری قبلی، دارایی نامشهود به یک دارایی غیرپولی و فاقد ماهیت عینی اطلاق میشد که حائز معیارهای زیر باشد:
- الف) به منظور استفاده در تولید یا عرضه کالاها یا خدمات ، اجاره به دیگران یا برای مقاصد اداری توسط واحد تجاری نگهداری شود، و
- ب) با قصد استفاده طی بیش از یک دوره مالی توسط واحد تجاری تحصیل شده باشد.
در استاندارد جدید، هر دو معیار مزبور حذف شده است.
- در استاندارد حسابداری قبلی، فرض شده بود که همه داراییهای نامشهود، عمر مفید معین دارند. ضمناً یک فرض قابل رد وجود داشت مبنی بر اینکه عمر مفید دارایی نامشهود از زمان بهرهبرداری از آن، از بیست سال تجاوز نمیکند. در استاندارد جدید این فرض قابل رد حذف شده است. ضمن اینکه داراییهای نامشهود به دو گروه با عمر مفید معین و با عمر مفید نامعین طبقهبندی شده است. داراییهای نامشهود با عمر مفید نامعین مستهلک نمیشود.
در سرفصل دوم از مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی «استانداردهای حسابداری» (160 ویدئو مجموعا 82 ساعت) (با تدریس محسن قاسمی) جزئیات رهنمودها و الزامات شناخت، اندازهگیری و ارائه داراییها، از جمله، داراییهای نامشهود (با رعایت آخرین تغییرات استانداردهای حسابداری ایران) به طور کاملا عملی و کاربردی تبیین شده است. عناوین ویدئوهای آموزشی این مجموعه عبارتند از:
- اپیزود اول: انواع داراییها و استانداردهای حسابداری مربوط
- اپیزود دوم: تعریف و شناخت داراییها (طبق مفاهیم نظری گزارشگری مالی)
- اپیزود سوم: مفاهیم اولیه اندازهگیری داراییها (طبق مفاهیم نظری گزارشگری مالی)
- اپیزود چهارم: داراییهای ثابت مشهود (استاندارد 11) و مخارج تامین مالی (استاندارد 13)
- اپیزود پنجم: داراییهای نامشهود (استاندارد 17)
- اپیزود ششم: موجودی مواد و کالا (استاندارد 8)
- اپیزود هفتم: کاهش ارزش داراییها (استاندارد 32)
- اپیزود هشتم: داراییهای غیرجاری نگهداری شده برای فروش (استاندارد 31)
- اپیزود نهم: حسابداری اجارهها (استاندارد 21)
- اپیزود دهم: املاک سرمایهگذاری (استاندارد 44 - IAS40)
علاقهمندان برای تهیه مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی «استانداردهای حسابداری» (160 ویدئو به مدت 82 ساعت) میتوانند به این نشانی مراجعه کنند: oias.ir/is
دیدگاه خود را بنویسید