محسن قاسمی
به جرئت میشه گفت، مجموعه دروس «حسابداری صنعتی» (که در سالهای اخیر با عنوان «بهایابی» نامیده میشه) جزو پرچالشترین دروس رشته حسابداری در دانشگاه؛ و یکی از پرچالشترین زمینههای شغلی حسابداران حرفهای در عمل محسوب میشه. ولی همین مباحث پرچالش رو اگه بتونیم خوب درک کنیم؛ هم به راحتی میتونیم یاد بگیریم، هم به راحتی میتونیم به بقیه یاد بدیم، و هم در عمل میتونیم بهدرستی اجرا کنیم. ولی چطوری؟
کلید درکِ درست مباحث بهظاهر پیچیده حسابداری صنعتی چیه؟
یک) درک دقیق و درست تفاوتها و اشتراکات سه زمینه تخصصی:
- حسابداری مالی
- حسابداری صنعتی (که عنوان دقیقش «حسابداری بها» است)، و
- حسابداری مدیریت
طوریکه با هر سرفصل و مبحث تخصصی حسابداری برخورد کردیم، بهراحتی بتونیم تشخیص بدیم که اون سرفصل یا مبحث، مربوط به کدوم یکی از این سه تا زمینه تخصصی میشه؛ و بهراحتی تشخیص بدیم که چه سرفصلها و مباحثی بین این زمینههای تخصصی مشترک هستند.
دو) با زبان خیلی ساده بتونیم به یه حسابدار دیگه بگیم:
هدف اصلی حسابداری صنعتی چیه؟ و این هدف اصلی با چه ابزارهایی محقق میشه؟
من بر مبنای تجربه شخصی خودم به جرئت میتونم بگم، اگه هر مبحث و مفهومی رو نمیتونیم به زبان خیلی ساده – در چند جمله ساده – به بقیه معرفی کنیم؛ قطعا نه خودمون اونو یاد گرفتیم، نه میتونیم به بقیه یادش بدیم، و نه میتونیم به درستی اجراش کنیم.
توی مجموعه ویدئوهای آموزشی «حسابداری صنعتی» (که اردیبهشت 1401 فصل اولش منتشر شد، و بهزودی دو فصل باقیمانده اون هم منتشر میشه) ابتدا به زبان خیلی ساده تفاوتها و اشتراکات سه زمینه تخصصی «حسابداری مالی»، «حسابداری صنعتی» (حسابداری بها) و «حسابداری مدیریت» رو تشریح کردم؛ و به زبان خیلی ساده عرض کردم که هدف اصلی حسابداری صنعتی چیه و با چه روشهایی این هدف اصلی رو برآورده میکنیم.
امیدوارم دوستانی که این مجموعه رو تهیه میکنند، یک بار برای همیشه مشکلشون با مباحث ساده ولی بهظاهر پیچیده حسابداری صنعتی حل بشه.
محسن قاسمی
18 اردیبهشت 1401
دیدگاه خود را بنویسید