به آگاهی همراهان گرامی میرسد؛ هماینک در حال پیگیری انجام کارهای لازم برای چاپ نسخه کاغذی کتاب راهنمای آموزش استانداردهای حسابداری نوشته محسن قاسمی به تعدادی محدود هستیم (صرفا به تعداد پیشخریدشده). بنابراین، در صورت تمایل میتوانید نسبت به پیشخرید کتاب (اینجا کلیک کنید) اقدام کنید. گفتنی است، با توجه به زمان موردنیاز برای اخذ مجوز نشر و همینطور زمان لازم برای چاپ کتاب، موعد تقریبی ارسال کتاب برای خریداران اواسط مرداد 1404 خواهد بود.
این کتاب در اندازه رُقعی (A5)، مشتمل بر 72 صفحه، چاپ سیاه و سفید، با کاغذ تحریر 80 گرمی، و جلد شومیز (نرم) رنگی با سلفون مات، با تیراژ محدود (صرفا به تعداد پیشفروششده) چاپ خواهد شد. بنابراین، در آینده نزدیک امکان فروش نسخه کاغذی آن به سایر متقاضیان فراهم نخواهد بود.
در این کتاب، «استانداردهای حسابداری» آموزش داده نشده است؛ بلکه سرراستترین راه آموزش آنها به افراد نیازمند آموزش نشان داده شده است. زیرا برای بیشتر افراد، «آموزش استانداردهای حسابداری» سختترین کار دنیاست! بطوریکه تا میتوانند آنرا به تعویق میندازند؛ به امید اینکه روزی بتوانند بر ترس خود غلبه کنند و این بزرگترین قورباغه حسابداری را قورت بدهند! از اینرو، هدف این کتاب کمک به این حسابداران است؛ تا سرراستترین راه آموزش استانداردهای حسابداری به آنان نشان داده شود.
مخاطبان هدف این کتاب عبارتند از:
- حسابداران شاغل در موسسات حسابداری، اعم از ارائهکنندگان خدمات اطمینانبخشی (حسابرسیمستقل)، اجرایی و مشاورهای؛
- حسابداران شاغل در واحدهای تجاری، اعم از شرکتها، موسسات، سازمانها، ...، و دیگر اشخاص ملزم به رعایت استانداردهای حسابداری؛
- اعضای هیئت مدیره و کمیته حسابرسی واحدهای تجاری، اعم از شرکتها، موسسات، سازمانها، ...، و دیگر اشخاص ملزم به رعایت استانداردهای حسابداری؛
- جویندگان کار حسابداری، شامل، دانشآموختگان رشتههای دانشگاهی حسابداری، مدیریت، اقتصاد، و دیگر رشتههای مرتبط؛
- دانشگاهیان، شامل، دانشجویان رشتههای دانشگاهی حسابداری و مرتبط، و مدرسان دروس تخصصی حسابداری در دانشگاهها و سایر مراکز آموزشی؛ و
- متقاضیان عضویت در انجمنهای حرفهای داخلی و بینالمللی، از جمله، جامعه حسابداران رسمی ایران، جامعه مشاوران رسمی مالیاتی ایران، انجمن حسابداران خبره ایران (عضویت خبره)، ACCA، و CPA کشورهای مختلف.
مطالبی که در این کتاب به آنها پرداخته شده است:
- هدف کتاب
- مخاطبان هدف
- چرا باید استانداردهای حسابداری را آموزش ببینیم؟
- چرا این همه استاندارد حسابداری داریم؟
- استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران
- اولویتبندی آموزشی
- شروع با مفاهیم نظری گزارشگری مالی
- سطحبندی استانداردها برای آموزش
- گروهبندی موضوعی استانداردهای پرکاربرد
- حداقل دانش موردنیاز هر حسابدار
- دارایی؛ مهمترین و پیچیدهترین عنصر صورتهای مالی
- شناخت و اندازهگیری درآمد عملیاتی
- سایر استانداردهای پرکاربرد
- استانداردهای سرمایهگذاریها
- استانداردی که نداریم؛ ولی باید آموزش ببینیم!
- استانداردهای خاصی که میتوانند پرکاربرد باشند!
- انتخاب منبع آموزشی مناسب
- متن استانداردها
- کتابهای آموزشی
- دورههای آموزشی حضوری
- دورههای آموزشی آنلاین
- دورههای آموزشی آفلاین (ویدئویی)
- پیوستها
- پیوست یک: پیشینه استانداردگذاری حسابداری در ایران
- پیوست دو: مغایرتهای عمده بین استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران و استانداردهای بینالمللی گزارشگری مالی (IFRS)
- پیوست سه: استانداردهای حسابداری مرتبط با داراییها
در صفحات آغازین این کتاب میخوانیم:
... همه ما حسابداران، یا حین تحصیل در دانشگاه، یا حین انجام کار، یا با گذراندن دورههای آموزشی استانداردهای حسابداری، یا بهطور خودآموز (با استفاده از منابع آموزشی مختلف)، در زمانهای مختلف، تمام یا بخشهایی از استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در آن زمان را آموزش دیدهایم. ولی چون همیشه ملزم به رعایت آخرین (جدیدترین) ویرایش استانداردهای حسابداری هستیم؛ نیاز داریم آموزش خود را بهطور مستمر تکمیل و بهروزرسانی کنیم. علاوهبراین، اگر دانش ما درباره استانداردهای حسابداری کامل و بهروز نباشد؛ در رویارویی با موضوعات جدید نیز، یا دچار سردرگمی میشویم و نمیدانم چطور باید آنها را شناسایی، اندازهگیری، ارائه و افشا کنیم. یا اگر به دانش ناقص و قدیمی خود اکتفا کنیم و همان را مبنای انجام حسابداری آن موضوع جدید قرار دهیم؛ به احتمال بسیار زیاد دچار اشتباه خواهیم شد.
به عنوان مثال، فرض کنید شما یک حسابدار باتجربه با حدود بیست و پنج سال سابقه کار (در چندین شرکت تولیدی بزرگ) هستید. الان هم بهعنوان عضو موظف هیات مدیره و معاون مالی و اداری در یک شرکت بزرگ تولیدکننده محصولات پتروشیمی (پذیرفتهشده در بورس اوراق بهادار تهران) مشغول به کارید. صبح امروز، برادرزادهتان که حسابدار جوانیست و بهتازگی در شرکت مرغداری تازهتاسیس پدر نامزدش مشغول بکار شده است، در واتساپ پیام زیر را برایتان فرستاده است:
![]() |
شما هر چقدر هم که در کار خودتان خبره و باتجربه باشید؛ اگر استاندارد حسابداری 26 فعالیتهای کشاورزی را آموزش ندیده باشید، هر پاسخی که به برادرزادهتان بدهید به احتمال زیاد اشتباه است. مگر آنکه بطور تصادفی، درست از آب در بیاید!
یا مثلا، فرض کنید شما یک حسابدار رسمی غیرشاغل هستید، که پس از حدود سی سال انجام کارهای متنوع حسابرسی در موسسات حسابرسی مختلف، از سال 1396 به بعد، به عنوان مشاور مالیاتی مشغول به کارید؛ و طی چند سال گذشته فرصت نکردهاید تغییرات اخیر استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران را آموزش ببینید. امروز در شرکتی که جلسه ماهانه مشاور مالیاتی دارید؛ مدیر مالی شرکت به عنوان راهنمایی از شما میپرسد: قطعه زمینی که شرکت قصد دارد با هدف سرمایهگذاری خریداری کند را در چه حسابی باید ثبت کند؟ سرمایهگذاریها؟ یا داراییهای ثابت مشهود؟
باز هم شما هر چقدر در کار خودتان خبره و باتجربه باشید؛ اگر دانش خود را در زمینه استانداردهای حسابداری (بهویژه پس از تغییرات سالهای اخیر) بهروز نکرده باشید، پاسخی که به این پرسش میدهید به احتمال بسیار زیاد اشتباه است. مگر اینکه جایی بطور اتفاقی درباره سرمایهگذاری در املاک (موضوع استاندارد بینالمللی حسابداری 40) خوانده باشید! که آنهم بهنوعی بهروزرسانی دانشتان درباره استانداردهای حسابداری محسوب میشود!
پس به عنوان جمعبندی این بحث، و در پاسخ به این پرسش کلیدی که چرا باید استانداردهای حسابداری را آموزش ببینیم؟ بطور خلاصه میتوان گفت:
همه ما حسابداران به روشهای گوناگون، در زمانهای مختلف، مقادیر متفاوتی از الزامات استانداردهای حسابداری را آموزش دیدهایم؛ ولی برای آنکه بتوانیم بهدرستی از عهده انجام حسابداری موضوعات مختلف برآییم؛ نیاز داریم دانش خود در زمینه استانداردهای حسابداری را بطور مستمر بهروز کنیم.
دیدگاه خود را بنویسید