آموزش تهیه صورتهای مالی تلفیقی (طبق آخرین اصلاحات استانداردهای حسابداری)
همراه دهها مثال عددی تعدیلات تلفیقی حذف انواع معاملات درونگروهی، تحصیل تدریجی کنترل، مالکیت متقابل، معاملات با منافع فاقد حق کنترل، معاملات سهام خزانه شرکت فرعی، صورت تغییرات در حقوق مالکانه تلفیقی، صورت جریانهای نقدی تلفیقی، مرور رهنمودهای کمیته فنی
توضیحات اجمالی
رعایت الزامات استانداردهای حسابداری در تهیه صورتهای مالی تلفیقی در عمل با جزئیات و پیچیدگیهایی همراه است، که فراتر از آموزشهای متداول برای بکارگیری استانداردهای حسابداری، نیازمند تشریح و تبیین جزئی و مفصل این جزئیات و پیچیدگیها با رویکردی کاربردی است. به همین دلیل، از گذشته تا حال، در مراکز آموزشی دانشگاهی و حرفهای همواره دوره آموزشی «تهیه صورتهای مالی تلفیقی» در قالب یک دوره جداگانه و در سطح پیشرفته ارائه میشود. در آکادمی آموزشی نیز پس از تکمیل دوره آموزشی «استانداردهای حسابداری» (oias.ir/is) - که در آن نحوه بکارگیری استانداردهای حسابداری (از جمله استانداردهای مرتبط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی) بطور کامل آموزش داده شده است - در قالب مجموعه ویدئوهای آموزشی «تهیه صورتهای مالی تلفیقی» به آموزش تخصصیتر و کاربردیتر این جزئیات و پیچیدگیها در عمل پرداخته شده است. (جزئیات فهرست مطالب این دوره در زیر ارائه شده است) [این دوره آموزشی با تغییرات آینده استانداردهای حسابداری بلافاصله بروز میشود؛ و همه خریداران قبلی نیز بدون پرداخت مبلغ اضافی به ویدئوهای بروزشده دسترسی خواهند داشت]
محصولات مشابه
اپیزود اول) پیشگفتار:
در این اپیزود، ابتدا پیشنیازهای موردنیاز برای آموزش موثر این دوره تبیین شده است؛ و در ادامه، فرایند تهیه صورتهای مالی تلفیقی به زبان ساده و بطور کلی مرور شده است.
اپیزود دوم) تعدیلات تلفیقی:
فرایند تهیه صورتهای مالی تلفیقی به زبان بسیار ساده شامل سه مرحله زیر است:
- ترکیب اقلام صورتهای مالی واحد تجاری اصلی و واحدهای فرعی؛
- تعدیلات تلفیقی؛ و
- ارائه ماندههای تلفیقی (بدستآمده از دو مرحله بالا) در قالب مجموعه کامل صورتهای مالی تلفیقی به همراه صورتهای مالی جداگانه واحد تجاری اصلی.
به همین دلیل، بخش اصلی دورههای آموزشی تهیه صورتهای مالی تلفیقی (از جمله، این دوره) به آموزش نحوه انجام «تعدیلات تلفیقی» اختصاص دارد.
در این دوره آموزشی، جزئیات نحوه انجام تعدیلات تلفیقی در قالب چهار گروه زیر گروهبندی و آموزش داده شده است:
- حذف مانده حساب سرمایهگذاری و حقوق مالکانه واحدهای تجاری فرعی؛
- استهلاک مازادها و سرقفلی؛
- حذف معاملات و مانده حسابهای درونگروهی؛ و
- اندازهگیری منافع فاقد حق کنترل
البته، با توجه به اهمیت گروه سوم تعدیلات تلفیقی، نحوه حذف انواع گوناگون معاملات و مانده حسابهای درونگروهی، به تفکیک معاملات واحد اصلی با واحدهای فرعی، معاملات واحدهای فرعی با واحد اصلی، و معاملات واحدهای فرعی با یکدیگر؛ و همچنین به تفکیک معاملات دوره جاری و معاملات دورههای قبل، در قالب دهها مثال عددی بطور کامل و با رویکردی کاربردی آموزش داده شده است.
از جمله انواع متنوع معاملات درونگروهی پوشش دادهشده در این دوره (همگی در قالب مثالهای عددی) میتوان به این موارد اشاره کرد:
- فروش کالا (با سیستمهای موجودی دائمی و ادواری) (زیان کاهش ارزش) (روشهای اندازهگیری متفاوت – فایفو، میانگین، ...) (هزینه حمل)؛
- فروش دارایی ثابت مشهود (استهلاکناپذیر و استهلاکپذیر)؛
- فروش کالا در واحد فروشنده، و استفاده بهعنوان دارایی ثابت مشهود در واحد خریدار؛
- فروش کالا در واحد فروشنده، و استفاده بهعنوان مواد اولیه (در تولید) در واحد خریدار؛
- فروش دارایی ثابت مشهود در واحد فروشنده، و استفاده بهعنوان موجودی کالا در واحد خریدار؛
- فروش دارایی با زیان؛
- ارائه خدمت (با بهای تمامشده جداگانه و بدون بهای تمامشده جداگانه)؛
- تامین مالی (وام/اوراق بدهی/اجاره سرمایهای)؛
- پیمانهای بلندمدت درونگروهی (معاملات پیمانکاری درونگروهی)؛
- تقسیم سود؛ افزایش سرمایه؛ خرید سهام (سرمایهگذاری)؛ ...
اپیزود سوم) حل مثال جامع (در قالب کاربرگ تلفیقی در اکسل) و مرور جزء به جزء صورتهای مالی تلفیقی نمونه سازمان حسابرسی:
در این اپیزود، همگی مباحث آموزش دادهشده در اپیزود قبلی، در قالب یک مثال جامع (در قالب کاربرگ تلفیقی در اکسل) مرور شده است.
در این مثال جامع، شش سال و چهار ماه از تاریخ تحصیل شرکت فرعی گذشته است، و علاوه بر آنکه مانده حساب سرمایهگذاری (در دفاتر شرکت اصلی) نسبت به تاریخ تحصیل تغییراتی داشته است، اجزای حقوق مالکانه شرکت فرعی (شامل، سرمایه، اندوخته قانونی و سود انباشته) نیز نسبت به تاریخ تحصیل تغییر کرده است. همچنین، با انواع متنوعی از معاملات درونگروهی نیز (به تفکیک معاملات شرکت اصلی با شرکت فرعی و معاملات شرکت فرعی با شرکت اصلی) سر و کار داریم؛ که بخشی از آنها طی دورههای قبل و بخشی از آنها طی دوره جاری انجام شدهاست.
در ادامه این اپیزود، با توجه به اهمیت «صورتهای مالی تلفیقی نمونه سازمان حسابرسی» جزء به جزء اقلام در متن این صورتهای مالی و یکایک یادداشتهای توضیحی آن مرور شده و نکات مهمی که باید به آنها توجه شود، یادآوری شده است.
اپیزود چهارم) تغییر مالکیت:
در این اپیزود، نحوه حسابداری و گزارشگری مالی حالتهای ششگانه «تغییر مالکیت» واحد تجاری اصلی در واحد تجاری فرعی در سه گروه:
- بدست آوردن کنترل (از دارایی مالی به کنترل؛ یا از نفوذ به کنترل)؛
- از دست دادن کنترل (از کنترل به نفوذ؛ یا از کنترل به دارایی مالی)؛ و
- نگهداشت کنترل (خرید سهام از منافع فاقد حق کنترل؛ یا فروش سهام به منافع فاقد حق کنترل)
به تفکیک: الف) نحوه حسابداری در صورتهای مالی تلفیقی؛ و ب) نحوه حسابداری در صورتهای مالی جداگانه واحد تجاری اصلی آموزش داده شده است (جامعترین شکل ممکن برای آموزش دادن مبحث «تغییر مالکیت»)
اپیزود پنجم) سهام خزانه:
در این اپیزود با توجه به جزئیات و پیچیدگیهای نحوه حسابداری و گزارشگری مالی حالتهای مختلف سهام خزانه گروهها در صورتهای مالی تلفیقی ، این حالتهای ممکن در سه گروه زیر آموزش داده شده است:
- تحصیل سهام واحد تجاری اصلی توسط واحد تجاری اصلی (سهام خزانه در صورتهای مالی جداگانه واحد تجاری اصلی)؛
- تحصیل سهام واحد تجاری اصلی توسط واحد تجاری فرعی (سرمایهگذاری در صورتهای مالی منفرد واحد تجاری فرعی)؛ و
- تحصیل سهام واحد تجاری فرعی توسط واحد تجاری فرعی (سهام خزانه در صورتهای مالی منفرد واحد تجاری فرعی)
اپیزود ششم) مروری بر رهنمودهای سازمان حسابرسی (پاسخ به پرسشهای فنی) و سایر مطالب تکمیلی:
و سرانجام، با توجه به اهمیت رهنمودهای تکمیلی سازمان حسابرسی در ارتباط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی که طی دو دهه گذشته در قالب «برگهای پاسخ به پرسشهای فنی» از سوی کمیته فنی این سازمان انتشار یافته؛ و در تهیه صورتهای مالی تلفیقی در ایران از اهمیت و جایگاهی همعرض استانداردهای حسابداری برخوردار است؛ یکایک این رهنمودها در این اپیزود بطور مشروح مرور شده است.
پایان باز...
علاوه بر این، همانطور که در ویدئوی این اپیزود بیان شده است؛ در نظر داریم در آینده نیز هر محتوای آموزشی تکمیلی (مثلا، ارائه مثالهای تکمیلی درباره موضوعات مختلف مرتبط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی) تولید کردیم، به انتهای این اپیزود بیفزاییم؛ و طبق امکان فنی موجود، همه خریداران قبلی نیز به محض اضافهشدن این محتواهای تکمیلی به آنها دسترسی خواهند یافت.
پرسش: من قبلا مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی استانداردهای حسابداری را تهیه کردهام؛ آیا نیازست این مجموعه را هم بطور جداگانه تهیه کنم؟ یا همان مجموعه کامل آموزش استانداردها کافیست؟
پاسخ: کاملا بستگی به نیاز آموزشی شما دارد. اگر نیاز آموزشی شما صرفا آموزش الزامات استانداردهای حسابداری - از جمله، استانداردهای حسابداری مرتبط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی است - «مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی استانداردهای حسابداری» نیاز آموزشی شما را بطور کامل برآورده میکند. ولی اگر نیازمند آموزش «نحوه بکارگیری استانداردهای حسابداری در عمل به منظور تهیه مجموعه کامل صورتهای مالی تلفیقی» هستید، با توجه به جزئیات بسیار و پیچیدگیهایی که در عمل برای بکارگیری اصول و الزامات مقرر در استانداردها برای تهیه مجموعه کامل صورتهای مالی تلفیقی وجود دارد، نیازمند آموزش تخصصی و در سطح پیشرفته هستید که در «مجموعه ویدئوهای آموزشی تهیه صورتهای مالی تلفیقی» بطور کامل پوشش داده شده است.
به بیان دیگر، نسبت دوره آموزشی «تهیه صورتهای مالی تلفیقی» به دوره آموزشی «استانداردهای حسابداری» همانند نسبت دوره آموزشی «حسابداری صنعتی» به دوره آموزشی «استاندارد حسابداری 8 حسابداری موجودی مواد و کالا» است. علیرغم آنکه در ویدئوهای آموزشی «استاندارد حسابداری 8 حسابداری موجودی مواد و کالا» همگی الزامات مقرر در این استاندارد بطور کامل آموزش داده شده است؛ ولی با توجه به اینکه بکارگیری این الزامات در اندازهگیری بهای تمامشده موجودیها در عمل با جزئیات بسیار و پیچیدگیهایی مواجه است، این قبیل آموزشها همواره بطور جداگانه و تخصصی در قالب دورههای آموزشی «حسابداری صنعتی» ارائه میشود.
تهیه صورتهای مالی بهویژه «تهیه صورتهای مالی تلفیقی» همواره یکی از دغدغههای چالشبرانگیز حسابداران است. از این رو، حسابدارانی که دانش و مهارت لازم برای تهیه انواع صورتهای مالی را بدست میآورند؛ علاوه بر افزایش اعتماد به نفس حرفهای، به یکی از ارزشمندترین و ارزشآفرینترین تواناییهای حرفهای (برای خود و سازمانشان) نیز مجهز میشوند.
در مجموعه ویدئوهای آموزشی تهیه صورتهای مالی تلفیقی (با تدریس محسن قاسمی) که منطبق با آخرین تغییرات استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران (بهویژه تغییرات اعمالشده در استانداردهای حسابداری ترکیبهای تجاری و تهیه صورتهای مالی تلفیقی از ابتدای سال 1400) تولید و عرضه شده است، علاوه بر مفاهیم اولیه، تمامی جزئیات مورد نیاز تهیه صورتهای مالی تلفیقی در عمل در قالب دهها مثال عددی با رویکردی کاملا کاربردی پوشش داده شده است.
در این دوره آموزشی منحصر بهفرد، تعدیلات تلفیقی حذف انواع متنوع معاملات درونگروهی (شامل فروش کالا، مواد اولیه، داراییهای استهلاکناپذیر و استهلاکپذیر، خدمات، تامین مالی، سرمایهگذاری، تقسیم سود، افزایش سرمایه، ...)، تحصیل تدریجی کنترل، مالکیت متقابل، معاملات با منافع فاقد حق کنترل، معاملات سهام خزانه شرکت فرعی، و الزامات تکمیلی در تهیه صورت تغییرات در حقوق مالکانه تلفیقی، صورت جریانهای نقدی تلفیقی، و سایر الزامات تکمیلی طبق آخرین تغییرات استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران پوشش داده شده است.
در این مجموعه ویدئوهای آموزشی، پس از آموزش همگی الزامات موردنیاز برای تهیه صورتهای مالی تلفیقی، همگی این مباحث در قالب یک مثال جامع تهیه صورتهای مالی تلفیقی بطور عملی و کاربردی مرور شده است. علاوه بر آن، با مرور جزء به جزء صورتهای مالی تلفیقی نمونه سازمان حسابرسی همگی نکات مهمی که در تهیه این صورتهای مالی باید رعایت شود نیز یادآوری و تشریح شده است.
در پایان این مجموعه نیز رهنمودهای تکمیلی کمیته فنی سازمان حسابرسی درباره تهیه صورتهای مالی تلفیقی - که از سال 1380 تا کنون در قالب برگههای پاسخ به پرسشهای فنی منتشر شدهاست - یک به یک تشریح شده است.
یکی از مهمترین ویژگیهای منحصر بهفرد این مجموعه آموزشی این است که با تغییرات آینده استانداردهای حسابداری لازمالاجرا در ایران، ویدئوهای این مجموعه نیز بلافاصله بروز میشود؛ و همه خریداران قبلی نیز بدون پرداخت مبلغ اضافی به ویدئوهای بروزشده دسترسی خواهند داشت.
علی کریمی
با سلام خدمت تیم خوب آکادمی آموزشی. آیا این آموزش با آموزش استانداردهای حسابداری مربوط به تلفیق که در گروه استانداردهای مربوط به سرمایه گذاری ها قرار داده شده فرق دارد؟ و در صورتی که تفاوت دارند، شامل به مسائل جدیدی میشود؟
19 روز پیش ارسال پاسخمدیر سایت
با درود و احترام
19 روز پیش ارسال پاسخضمن سپاس از لطف صمیمانه شما، به اطلاع میرساند؛ با توجه به جزئیات بسیار و پیچیدگیهای تهیه صورتهای مالی تلفیقی در عمل، در همه مراکز آموزشی دانشگاهی و حرفه ای، آموزش مبحث «تهیه صورتهای مالی تلفیقی» به عنوان یک دوره آموزشی جداگانه و در سطح پیشرفته طراحی و ارائه میشود. از این رو، علاوه بر آن که در «مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی استانداردهای حسابداری» تمامی الزامات استانداردهای حسابداری مرتبط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی - شامل استانداردهای حسابداری 15، 18، 20، 36، 37، 38، 39، 40 و 41 - بطور کامل همراه با مثالهای متعدد آموزش و پوشش داده شده است؛ ولی در ارتباط با مبحث تخصصی تهیه صورتهای مالی تلفیقی (با توجه به جزئیات بسیار و پیچیدگیهای کاربرد الزامات استانداردها در عمل) نیاز دیدیدم در قالب یک دوره آموزشی جداگانه پیشرفته با رویکرد کاربردی در عمل به این موضوع بپردازیم.
نسبت این دوره به «مجموعه کامل ویدئوهای آموزشی استانداردهای حسابداری» همانند نسبت دوره آموزشی «حسابداری صنعتی» به «آموزش استاندارد حسابداری 8 حسابداری موجودی مواد و کالا» است. علیرغم اینکه در اپیزود آموزش استاندارد حسابداری 8 همه الزامات این استاندارد آموزش داده شده است؛ ولی از آنجاکه اندازهگیری بهای تمامشده موجودیها در عمل با جزئیات بسیار و پیچیدگیهایی مواجه است، این آموزش تکمیلی در دورههای آموزشی جداگانه «حسابداری صنعتی» ارائه میشود.
به عنوان مثال، استانداردهای حسابداری مقرر میدارد در تهیه صورتهای مالی تلفیقی همه معاملات و مانده حسابهای درونگروهی حذف شوند. این در حالیست که در عمل، انواع بسیار متنوعی از معاملات و مانده های درونگروهی وجود دارد که حذف آنها در فرایند تهیه صورتهای مالی تلفیقی نیازمند آموزش است.
با توجه به موارد فوق، چنانچه نیاز آموزشی شما صرفا در حد آموزش الزامات استانداردهای حسابداری (از جمله، الزامات استانداردهای حسابداری مرتبط با تهیه صورتهای مالی تلفیقی) است، آموزش ارائه شده در مجموعه ویدئوهای کامل آموزشی استانداردهای حسابداری بطور کامل این نیاز شما را برآورده میکند. ولی در صورت نیاز به آموزش مهارت تهیه صورتهای مالی تلفیقی در عمل، این دوره آموزشی جداگانه را میتوانید از فروشگاه آکادمی تهیه کنید.
علی کریمی
با سپاس از پاسخ شما
18 روز پیش ارسال پاسخدیدگاه خود را بنویسید