عصرگاه دوشنبه، 13 تیر 1401، ساعت 20:30 (هشت و نیم شب) گفتگوی زنده (لایو) با حضور دکتر محسن قاسمی و دکتر فاطمه هادلوند با موضوع «حسابداری صنعتی؟ بهایابی؟ یا حسابداری بها؟» در صفحه رسمی انجمن مدیران مالی حرفهای ایران برگزار خواهد شد.
پژوهش، نگارش، و گویندگی فیلمنامه این فیلم مستند توسط دکتر محسن قاسمی به انجام رسید؛ و متن کامل فیلمنامه آن نیز به عنوان سرمقاله شماره 315-316، تیر و مرداد 1397، مجله حسابدار (ماهنامه انجمن حسابداران خبره ایران) منتشر شد و هم اینک در وبگاه مجله حسابدار (hesabdar.iica.ir) در دسترس علاقهمندان است.
موسسه پرایس واترهاوس کوپرز (PwC) با انتشار راهنمایی از ایران و هشت کشور دیگر به عنوان کشورهایی یاد کرد که واحدهای تجاری با پول عملیاتی آنها ملزم به رعایت الزامات گزارشگری مالی در اقتصادهای با تورم حاد (IAS29) هستند
کنگره جهانی حسابداران که از آن به عنوان المپیک حسابداران یاد میشود، بزرگترین و باشکوهترین گردهمایی حسابداران سرتاسر جهان است. طی ادوار اخیر، کنگره هر چهار سال یک بار به میزبانی یکی از نهادهای حسابداران حرفهای عضو فدراسیون بینالمللی حسابداران (آیفک) در محل آن کشور با حضور هزاران حسابدار حرفهای از کشورهای مختلف جهان برگزار میشود. نخستین دوره کنگره یکصد و هجده سال قبل – در آغاز قرن بیستم – در شهر زیبای سنتلوئیس ایالت میزوری ایالات متحده به ابتکار نهادهای حسابداران حرفهای ایالات متحده (به رهبری انجمن حسابداران رسمی امریکا) برگزار شد؛ و امسال، طبق برنامهریزی انجامشده قرار است بیست و یکمین کنگره جهانی حسابداران از 27 تا 30 آبان 1401 در بمبئی، هند به میزبانی انجمن حسابداران خبره (چارترد) هند برگزار شود. در این پست به ذکر نکاتی خواندنی درباره این کنگره پرداختهایم.
هدف اصلی آن زمینه تخصصی که ما در ایران با عنوان حسابداری صنعتی میشناسیم، اندازهگیری منصفانهترین تقریب ممکن از بهای تمامشده طبقات عمده موجودیها و بهای تمامشده موجودیهای فروشرفته (طی دوره) واحد تجاری با رعایت الزامات استانداردهای حسابداری مالی بهمنظور گزارشگری مالی برونسازمانی (تهیه صورتهای مالی) است.
پاسخ این پرسش دستخوش نظرات شخصی بعضی از دوستان است که به دلیل نامعلومی بر این باورند که: «یک دارایی فقط در صورتی میتواند به عنوان "نگهداریشده برای فروش" طبقهبندی شود، که حتما قبل از آن، به عنوان "دارایی غیرجاری" در صورتهای مالی آن واحد تجاری شناسایی شده باشد»!
سرقفلی ایجاد شده در واحد تجاری به سه دلیل زیر اساساً به عنوان دارایی شناسایی نمیشود: 1) حقوقی قابل كنترل نیست، 2) منافع اقتصادی آتی مشخصی ایجاد نمیكند، و 3) بهای تمام شده آن به گونهای اتكاپذیر قابلاندازهگیری نیست. علاوه بر سه دلیل فوق، سرقفلی ایجاد شده در واحد تجاری به طور جداگانه نیز قابل تشخیص نیست.
یک یا چند دارایی ثابت مشهود ممکن است در معاوضه با یک یا چند دارایی پولی و غیرپولی تحصیل شود. رهنمودهای زیر درباره معاوضه داراییهای ثابت مشهود (طبق استاندارد حسابداری 11) است، ولی درباره معاوضه سایر داراییها نیز کاربرد دارد.
در پی تغییرات گسترده استانداردهای حسابداری ایران – با هدف همگرایی با IFRS – از ابتدای سال 1398 مجموعه صورتهای مالی با مقاصد عمومی که واحدهای تجاری در ایران ملزم به تهیه آنها هستند عبارتند از: 1) صورت وضعیت مالی به تاریخ پایان دوره؛ 2) صورت سود و زیان برای دوره؛ 3) صورت سود و زیان جامع برای دوره؛ 4) صورت تغییرات در حقوق مالکانه برای دوره؛ 5) صورت جریانهای نقدی برای دوره، 6) یادداشتهای توضیحی، شامل اهم رویههای حسابداری و سایر اطلاعات توضیحی؛ 7) اطلاعات مقایسهای دوره قبلصورت وضعیت مالی به تاریخ ابتدای دوره قبل، اگر واحد تجاری یک رویه حسابداری را با تسری به گذشته بکار گرفته باشد یا اقلام صورتهای مالی را با تسری به گذشته تجدید ارائه کرده باشد، یا اقلام صورتهای مالی را تجدیدطبقهبندی کرده باشد (صورت وضعیت مالی سهستونی)
«تعدیلات تجدید طبقهبندی» چیست؟ چه تفاوتی با «تجدید طبقهبندی» اقلام صورتهای مالی دارد؟ و در حال حاضر در ایران کدام یک از اقلام «سایر اقلام سود و زیان جامع» مشمول تعدیلات تجدید طبقهبندی است؟
دکتر محسن قاسمی دبیرکل پیشین انجمن حسابداران خبره ایران (از 1392 تا 1400)، سردبیر پیشین مجله حسابدار (از 1397 تا 1400)، مدیر اسبق امور ناشران بورس اوراق بهادار تهران (1385 تا 1389)، مدیر سرمایهگذاری اسبق کارگزاری بانک ملی ایران (1390 تا 1391)، و مدیر حسابرسی داخلی اسبق تامین سرمایه امین (از 1391 تا 1392) است. وی دانشآموخته حسابداری از دانشگاه علامه طباطبایی است، و بیش از بیست سال تجربه در زمینههای متنوع بورس، حسابداری، گزارشگری مالی و موضوعات مرتبط آنها دارد. از وی دهها مقاله، یادداشت، کتاب، و مصاحبه بر جا مانده است که فهرست کامل آنها به صورت متمرکز و یکجا در پیوستهای کتاب «انجمن حسابداران خبره ایران در آخرین دهه قرن؛ گفتگو با محسن قاسمی، دبیرکل انجمن (از 1392 تا 1400)» ارائه شده است. این کتاب به همت علی مجد در قالب گفتگویی تفصیلی در فروردین 1400 تنظیم و نسخه الکترونیکی آن با اجازه ناشر به صورت عمومی منتشر و در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است (از اینجا دانلود کنید).