حسابدار در بین همه نشریات دانشگاهی، حرفه‌ای و خبری که در تاریخ حسابداری ایران منتشر شده‌اند، اولین نشریه است. البته پیش از انقلاب، عنوانش نشریه انجمن حسابداران خبره ایران بود. انتشار این نشریه، به سردبیری سرکار خانم دکتر فریده خلعت‌بری (از نخستین اعضای انجمن)، از سال 1355 آغاز شد و تا زمستان 1357 مجموعا دوازده شماره آن (تقریبا هر دو ماه یک شماره) منتشر شد. البته سال 1355 که انتشار این نشریه در انجمن آغاز شد، جناب آقای سیدمحمد بهبهانی هم به هزینه شخصی خودش انتشار مجله حسابرس را آغاز کرد. ایشان تا مهر 1358 مجموعا 13 شماره آن نشریه را منتشر کرد. وی بعد از آغاز به انتشار نشریه سازمان حسابرسی (از زمستان 1377) در یادداشتی که در همان مجله منتشر شد، عنوان حسابرس را به نشریه سازمان حسابرسی واگذار کرد. به هر حال، نشریه انجمن نخستین و ماناترین نشریه تخصصی حسابداری ایران است.


بعد از وقفه‌ای که در انتشار این مجله از زمستان 1357 به وجود آمد، دوره جدید آن با عنوان حسابدار از آذر 1363 به سردبیری استاد بزرگوار جناب آقای دکتر مهدی تقوی منتشر شد. دکتر تقوی که استادتمام اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی است، عمدتا به عنوان اقتصاددان شناخته می‌شود. ولی ایشان در دوره‌ای که برای ادامه تحصیل به انگلستان رفت (دهه 1340)، علاوه بر تحصیل در رشته‌های زبان و ادبیات انگلیسی، مدیریت و بازرگانی، دوره ACCA (حسابدار رسمی چارترد) را هم در لندن گذراند. جالب اینکه تنها جایزه کتاب سال که به ایشان اهدا شده است هم در موضوع حسابداری بوده است[1]. این استاد بزرگوار در دهه 1360 زحمات بسیار زیادی را برای انتشار دوباره نشریه انجمن متقبل شد، که واقعا جای تقدیر و سپاسگزاری بسیار دارد. یک نکته جالب دیگر هم درباره ایشان و مجله حسابدار اینست که وی در تمام نزدیک به سی و هفت سال گذشته مدیرمسئول حسابدار بوده‌ است. از این نظر احتمالا ایشان یکی از رکوردداران در عرصه مطبوعات در ایران است. امیدوارم همیشه تندرست باشند. من به این عزیز بسیار ارادت دارم. ضمن اینکه در مقطع کارشناسی ارشد هم دانشجوی ایشان بودم و از این نظر هم حق استادی بر گردن من دارند. 


بعد از دوره سردبیری دکتر مهدی تقوی (آذر 1363 تا شهریور 1364) تا دی 1371 نام فرد مشخصی در شناسنامه مجله به عنوان سردبیر درج نشده است. در آن مقطع و چند مقطع دیگر پس از آن، مجله تحت نظر هیئت تحریریه منتشر می‌شد. سردبیران بعدی مجله تا به امروز عبارتند از محمد شلیله (از دی ۱۳۷۱ تا مرداد ۱۳۷۴)، دکتر یدالله مکرمی (از شهریور ۱۳۷۵ تا شهریور ۱۳۷۸)، غلامحسین دوانی (از دی ۱۳۷۸ تا اردیبهشت ۱۳۸۴)، دکتر محسن خوش‌طینت (از تیر ۱۳۸۴ تا آبان ۱۳۸۷)، دکتر امیر پوریانسب (از دی ۱۳۸۸ تا بهمن ۱۳۹۳)، پرویز روح صداقت (از بهمن ۱۳۹۳ تا فروردین ۱۳۹۷)، و من که از اردیبهشت 1397 همزمان با مسئولیت دبیرکلی انجمن، سردبیر مجله هم هستم. طبق رویه‌ای که در انجمن از ابتدا مستقر بوده است، همیشه دبیرکل انجمن همزمان مدیر اجرایی مجله هم بوده است. به همین دلیل، من از بهمن 1392 تا به امروز مدیر اجرایی حسابدار هم بوده‌ام. مدیر اجرایی در واقع امور مربوط به چاپ، توزیع و سازمان آگهی‌های مجله را بر عهده دارد.


حسابرس (نشریه سازمان حسابرسی) در صدمین شماره خود که فروردین و اردیبهشت 1398 منتشر شد، گفتگوی نسبتا مفصلی با من انجام داد[2]. در آن گفتگو، توضیحات مشروحی را درباره مجله حسابدار، تاریخ آن، مطالبی که در آن منتشر شده است، امور اجرایی آن، و چالشهای انتشارش طی این سالها ارائه کرده‌ام. دوستان علاقه‌مند به اطلاع از جزئیات بیشتر درباره حسابدار می‌توانند به آن گفتگو مراجعه کنند؛ فایل آن در وبگاه مجله حسابرس در دسترس دوستان است. ولی یک نکته بسیار مهم را که در آن مصاحبه به طور کامل توضیح دادم، جا دارد اینجا هم مختصرا تکرار کنم. مجله حسابدار از اولین شماره‌ (در سال 1355) تا به امروز یک کارکرد بسیار ویژه و جالب توجه برای انجمن و حتی برای حسابداری ایران داشته است، و آن کارکرد گزارشگری بی‌وقفه و مشروح رویدادهای انجمن (به عنوان مهمترین نهاد حسابداران ایران) است. این گروه از مطالب مجله حسابدار طی چهل و پنج سال گذشته یک منبع مرجع بی‌بدیل را برای تاریخ انجمن و تاریخ حسابداری ایران گردآورده است که ارزش آن غیرقابل ارزیابی است. 

[1]- در یازدهمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (1372) کتاب «اصول حسابداری 3» (نوشته فلیپس فس و رولین نیس ونگر) ترجمه مشترک مهدی تقوی و ایرج نیک‌نژاد (انتشارات پیشبرد، 1371) از طرف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به عنوان کتاب سال برگزیده شد. ویکی‌پدیا

[2]- انتشار مجله حسابدار؛ تصمیم جسورانه، گفتگو با دکتر محسن قاسمی (دبیرکل انجمن حسابداران خبره ایران و سردبیر ماهنامه حسابدار)، مجله حسابرس، سازمان حسابرسی، شماره 100، فروردین و اردیبهشت 1398.